Outlaw/Inlaw
Outlaw of Inlaw? Na het lezen van deze pagina weet U in iedergeval wat meer.
Deze website is voornamelijk een "vergaar-bak" (niet meer en niet minder) van bij elkaar gezochte Winchester artikeltjes en voornamelijk afkomstig van internet. Als U een bijdrage wil leveren wordt dit zeer op prijs gesteld. Graag aanleveren in "word" doc. win1873@hotmail.com Winchester gekte is ongeneselijk dus als U eenmaal besmet bent met het “virus” zult U merken dat er telkens weer van die “vervelende” momenten zijn waarop de “ziekte” genadeloos toeslaat. Vaak op het meest ongelukkige moment waarop U een beetje te krap bij kas zit, en geen ziektekosten verzekering die er een dubbeltje bijlegt. Gelukkig zijn er ook “praatsessies” die vier maal per jaar plaatsvinden in de "inrichting" Edda Huzid te Voorthuizen waar ook aanverwante “kwalen” worden behandeld zoals de ziekte van Sharps, Remington, Colt en andere uit de hand gelopen "afwijkingen", tot passie voor kruitflesjes en samurai aardappelschilmesjes aan toe. http://www.vvnw.nl/ Dus wees gewaarschuwd want “het hebben van de zaak is vaak het einde van ‘t vermaak” want er is op beurzen en (internet)-veilingen zoals, http://www.gunbroker.com/ net als op Monsterboard altijd weer een betere ……….. vul maar in “en hop naar je nieuwe strop“ J
De vrijstelling betreffende Winchesters
|
Vrijwel alle long-guns van Winchester* vallen onder de vrijstelling Art. 18 RWM mits gefabriceerd voor 1945 en ontworpen en bestemd voor zwartkruit tenzij het tegendeel wordt aangetoond door nitro aanschietmerken en/of in nitro kaliber. |
Dit in tegestelling tot wat eerder werd gedacht dat Winchesters alleen tot 1899 gemaakt, vrij zijn. |
De bestemming kan namelijk nooit zonder significante aanpassingen veranderd zijn van het oorspronkelijke ontwerp. Ontworpen en Bestemd voor zwartkruit is dus het criterium om een wapen vrij te verklaren. Dat hij tevens geschikt kan zijn voor low-pressure nitro patronen is dus niet relevant. Alle wapens, ook oude voorladers kunnen dit meestal aan. Zelf raad ik aan om alleen zwartkruit te gebruiken als je toch zo'n oud beestje wilt gaan uitlaten op de schietbaan. |
Dus niet langer het ondoorzichtige woud van serienummers is leading. De fabrikant (Winchester) is leading door het nitro kaliber stempel meestal in combinatie met "barrelmarkings" zoals "nickel steel" , " special smokeless steel" of Winchester proof steel" welke dus nooit onder de vrijstelling kunen vallen. |
Gemakkelijk te herkennen dus en zelfs voor een leek te controleren en de wet te handhaven. |
Een paar voorbeelden van Zwartkruit Kalibers
|
Kalibers: .32-20 (.32 WCF), .38-40 (.38 WCF), 38-72, .40-60, .40-70, 40-72 .40-110, .44-40 (.44 WCF), .44-100, .45-60, .45-70, .45-90 .50-95.
Vroege nitro kalibers zijn: .25-20 (.25 WCF), .25-35, .30-30, .30-40 (.30 Krag, .30 Army).32 WS (Winchester Special). |
|
|
|
Voor bouwjaar Winchesters zie: http://armscollectors.com/sn/windates.htm
Mij een mailtjes sturen kan natuurlijk ook; win1873@hotmail.com
(foto Winchester 1892 karabijn) |
Nu ook voor Colt: http://outlawscolts.jouwweb.nl/
Quote van een gerenommeerde wapenexpert augustus 06, 2012
"Een Winchester, Colt een Marlin of ander geweer dat is ontworpen voor het verschieten van buskruitpatronen van een model van voor 1900 waarvan de productie datum valt na 1900 is niet ineens een ander geweer geworden.
Wel zijn de productie vormen en de toegepaste materialen na 1900 steeds meer verbeterd. Door de ontwikkeling van moderne staalovens en de toepassing van de door Osmond in 1894 tot ontwikkeling gebrachte metallografie werd het mogelijk eenvoudig te bewerken en gelegeerde staalsoorten te maken, de mechanisatie van de productie te verhogen en daarmee goedkoper en sneller te produceren.
Betere staalsoorten maakte lichtere lopen mogelijk.
In combinatie met de ontwikkeling van het nitro-kruit kwamen daardoor nieuw ontworpen vuurwapens op de markt voor “moderne” patronen. Maar veel fabrieken gooiden daarom nog niet de productie van de oude “bestsellers” over boord. Niet voor niets heeft het laatst door de fabriek geleverde exemplaar van de Winchester Model 1866 pas in 1898 de fabriek verlaten!
De productie van het Model 1873 is pas in 1923 gestaakt.
In dat jaar verlieten nog 18260 stuks de fabrieken in New Haven. Dit in tegenstelling tot het Model 1876 – de “Centennial”, waarvan de serie productie al in 1888 tot een einde kwam. Van de in de fabriek nog aanwezige reserve delen is in 1898 nog één laatste exemplaar gemaakt en verkocht.
Met de komst van het door John Moses Browning voor Winchester ontwikkelde grendelsysteem van het Model 1886 kwam een einde aan de toepassing in de repeteergeweren van de zwakke kniegewricht vergrendeling dat al vanaf het Model 1860, het Henri Rifle, door Winchester was toegepast.
Met Model 1894 werd een nog sterker en eenvoudiger te vervaardigen systeem ingevoerd. Hoewel de eerste geweren van dit model nog voor de buskruitpatronen waren gekamerd kwamen na 1900 de “moderne” nitro-kalibers als .30-30 Winchester bij dat model in gebruik. Dit model is zo populair dat ruim het honderd jaar na invoering nog steeds – nu in licentie – in productie is".
FRanc
augustus 16, 2012
In "Fighting Iron" - A Metals Handbook for Arms Collectors" door Art Gogan, wordt o.a. een hele reeks verschillende soorten staal besproken.
Zo ook "Nickel Steel" aka Meteor Steel.
Het gaat hier te ver dit hele stuk te plaatsen, maar wel dit lijkt mij in deze discussie van belang:
"Circa 1907, MARLIN offered barrels in either nickel steel, marked "Special Smokeless Steel" or what was termed bij the factory "B" grade rifles, having barrels of a lower alloyed carbon steel and marked "For Black Powder"
Hieruit mogen blijken dat Marlin pas rond die tijd officieel is begonnen met het toepassen van nikkel gelegeerd stalen lopen op de geweren voor het gebruik voor nitro-kruit geladen patronen. Deze lopen werden daarom ook speciaal van de hiervoor omschreven aanduiding "Special Smokeless Steel" voorzien.
De overige lopen van zacht steel werden kennelijk door de fabriek niet geschikt geacht voor nitro-kruit munitie en daarom met "For Black Powder" gestempeld. Werd nitro munitie in deze geweren verschoten en de boel klapte, dan kon de fabriek daarvoor niet verantwoordelijk worden gehouden.
Ook Winchester volgde een vergelijkbare verkoops strategie. Veel aandacht voor de lopen van het nieuwe nikkelstaal, maar dat was meer verkoops retoriek dan dat het werkelijkheid juist werd weergegeven.
Gogan: "The company first used a 3 1/2% nickel steel commercially for rifle barrel manifacture in that year (1895 - de 6mm Lee-Navvy opm FT) and advertised this fact with great vigor. From that year until about 1930, Winchester rifle barrels chambered for smokeless powder catridges were prominentely stamped "Nickel Steel".
Ook hier geldt dat de andere lopen van zacht staal door de fabriek niet op sterkte werden gegarandeerd bij het gebruik van andere munitie dan de met buskruit geladen patronen. Deze werden daarom ook door Winchester tot eind dertiger jaren voor deze geweren met buskruit geladen en verkocht.
Sterker nog, een bepaalde periode heeft Winchester bewust met nitro-kruit geladen van oorsprong buskruit kaliber patronen voorzien van een vertinde huls om verwisseling met buskruit geladen patronen te voorkomen.
Het door sommige deskundigen hier gebruikte afkapjaar 1900 als het jaar waarna de oudere modellen wel voor nitro-kruit geschikt zouden zijn kan naar mijn mening onmogelijk stand houden. Het verschieten van een met nitro geladen patroon in een Winchester Model 1873 dat de fabriek heeft verlaten in 1905 levert evenveel gevaar op voor de schutter als het verschieten van deze patroon in hetzelfde geweer dat is gemaakt in 1898.
Inzake Bannermann: dit was een handelshuis dat handelde in overbodige en overtollige wapens en munitie en nog veel meer.
Haar advertenties blonken veelal niet uit door zorgvuldig tekst gebruik. Buskruit en nitro-kruit wapens werden vaak onder dezelfde noemer aangeboden.
De Bannermann catalogii hebben dan ook inzake bewijsvoering over deze hier besproken materie weinig - om niet te zeggen- vrijwel geen waarde.
FRanc
PS:
Het feit dat de Nederlandse Krijgsmacht begin 20e eeuw een partij 11mm Beaumont patronen heeft laten maken die waren geladen met een héél lichte lading van speciaal nitro-kruit maakt van de "Geweren Klein Kaliber Model 1871" en de getransformeerde geweren "Model 1871-88 Stelsel De Beaumont-Vitali" nog steeds geen nitro geweren.
FT
Maak jouw eigen website met JouwWeb